Programma verkiezingen 13 oktober 2024

N-VA PLUS trekt naar de verkiezingen en vol overtuiging stellen wij ons verkiezingsprogramma voor. We willen er de nadruk op leggen dat N-VA PLUS een beleidspartij is, die mee wil besturen door uitgesproken en gedragen beslissingen te nemen die ten goede komen aan onze gemeente en haar inwoners. Ook willen wij dat Meerhout haar eigen koers kan varen en een autonome gemeente kan blijven. In de volgende legislatuur moet Meerhout zelfstandig haar toekomst kunnen bepalen. De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 zijn dus van enorm belang. We trekken met een sterk programma naar de kiezer. Een programma dat een aantal krachtige en haalbare lijnen bevat die het mogelijk maken om de uitdagingen die zich stellen aan te pakken.

Voor N-VA PLUS zijn de Meerhoutse gehuchten even belangrijk. Ieder op hun eigen manier geven ze immers vorm aan de eigenheid, het karakter en de charme van Meerhout. Wij willen u dan ook een beleid bieden waarbij er rekening wordt gehouden met de noden van elk gehucht, doch gericht op alle inwoners van onze gemeente.

N-VA PLUS wil een Meerhout waar goed onderwijs in de buurt voorhanden is. Waar je kan kuieren in een aangenaam dorpscentrum. Waar een bloeiend verenigingsleven bestaat. Waar de combinatie wonen-kinderen-werken-ontspanning mogelijk is. Waar middenstanders en ondernemers kunnen groeien. In een Meerhout waarin mensen de vrijheid hebben om zich te ontplooien en op die manier vorm te geven aan een levendig gemeenschapsgevoel, voelen mensen zich werkelijk thuis.

 

 

Financiën en Begroting

In minder goede tijden moet zeker ook een gemeente niet boven haar stand leven. N-VA PLUS is van mening dat de gemeente haar gemeenschapsgelden op de meest zuinige en efficiënte manier moet aanwenden. De tering moet naar de nering worden gezet.

 

N-VA PLUS kiest voor een transparant financieel beleid. Evenwichtig financieel beleid voorkomt het plannen van luchtkastelen. Daarom willen wij het budget grondig doorlichten en evalueren.

Het vooropgestelde budget bij (uitbestede) werken en diensten moet gerespecteerd worden. Hierop moet worden toegezien door middel van nauwgezette budgetcontrole. Daarom pleit N-VA PLUS voor een systeem van zero-based budgettering (ZBB). Zero-based betekent dat een budget begint bij nul en elk budgetonderdeel moet worden gerechtvaardigd, in plaats van verder te bouwen op bestaande uitgaven of plannen. Het houdt in dat er geen automatische goedkeuring is voor voortdurende financiering van bestaande programma’s of activiteiten, maar dat er ieder jaar opnieuw wordt beoordeeld en geëvalueerd of de uitgaven nog steeds nodig en gerechtvaardigd zijn. Door zogenaamd zero-based te werken, kunnen we de focus leggen op investeringen die echt waarde toevoegen en kunnen we besparingen realiseren op zaken die niet langer echt nodig zijn. We kijken met een kritische blik naar uitgaven van de gemeente en streven constant naar efficiëntie en verbetering. Een duurzaam en verantwoordelijk financieel beleid is waarvoor N-VA PLUS wil staan.

Wij zijn voorstander van een versnelde afbouw van de schuldenlast om zo het betalen van intresten te beperken. Omdat we zeker geen verhoging van de gemeenschapsbelastingen wensen, wil dit zeggen dat er behoedzaam moet worden omgesprongen met de financiën van de gemeente. Geen verdoken belastingen maar een krachtige analyse van de impact van de gemeentelijke kerntaken op het budget. Wanneer bepaalde weloverwogen beleidskeuzes meerkosten met zich meebrengen bovenop het voorziene budget, wensen we dit steeds onmiddellijk te compenseren door de verlaging van een ander budget.

Alle mogelijkheden voor de externe financiering van projecten moet worden onderzocht. Nog al te vaak worden subsidiemogelijkheden niet ten volle benut. We moeten ons ervoor behoeden bepaalde projecten op te zetten, louter en alleen om subsidies binnen te halen.

We voeren geen verhoging door op belasting, maar streven ernaar om deze waar mogelijk te verlagen.

We hanteren in ons belastingreglement criteria die eenvoudig controleerbaar zijn, en dit met een zo min mogelijke administratieve last.

 

 

Welzijn

Voor N-VA PLUS heeft ieder van ons het recht op een menswaardig bestaan. Elke vorm van discriminatie of voorkeursbehandeling op grond van geslacht, leeftijd, geaardheid, handicap, inkomen, levensbeschouwing of afkomst is onaanvaardbaar. Een efficiënt en transparant beleid houdt ook in dat het evenwicht tussen rechten en plichten voor elke individuele burger gewaarborgd wordt.

 

Armoede moet worden aangepakt. Het hebben van een job biedt nog steeds de beste garantie tegen armoede en vormt een structurele uitweg uit de armoede. We zetten dan ook sterk in op de activering in het kader van armoedebestrijding. Voor N-VA PLUS is dit een verhaal van rechten en plichten.

Op de eerste plaats focussen we op de preventie van armoede en het vroegtijdig detecteren zodat problemen niet nog groter worden. Daarnaast ondersteunen we ook door materiële hulp te bieden. Personen die aanspraak willen maken op bijkomende steun, stellen we bijkomende voorwaarden. Dit is nodig om misbruik te vermijden en ervoor te zorgen dat de middelen werkelijk terechtkomen bij zij die het echt nodig hebben. We willen een springplank bieden, geen hangmat.

N-VA PLUS pleit voor kansarmoedebestrijding met een langetermijnvisie onder meer door activering en kostenbesparende maatregelen, en een verhaal van rechten en plichten. Iedereen heeft recht op een inkomen maar tegenover een werkloosheidsuitkering of een leefloon staat de plicht om werk te zoeken en het te aanvaarden. De sociale economie kan een oplossing bieden voor hen die nog niet meteen terechtkunnen op de reguliere arbeidsmarkt, in zoverre dit geen oneerlijke concurrentie met zich meebrengt ten opzichte van die reguliere arbeidsmarkt. Een nauwe samenwerking met de VDAB is in dezen noodzakelijk.

Iedereen heeft recht op een betaalbare woning, maar ook de plicht om zich te integreren en de taal te leren. Iedereen heeft recht op budgetbegeleiding of schuldbemiddeling door het OCMW, maar ook de plicht zijn inkomen zo hoog mogelijk en de kosten zo laag mogelijk te houden. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen, het zoeken naar goedkopere alternatieven of het stellen van de juiste prioriteiten doeltreffende hulpmiddelen zijn.

N-VA PLUS wil sociale fraude actief opsporen, bestrijden en zo nodig bestraffen. Sociale fraude zorgt immers voor onnodige kosten voor de hele gemeenschap en ontneemt vaak het recht van mensen die het echt nodig hebben. Sociale huurwoningen mogen niet onterecht worden toegekend. Dit zorgt voor lange wachttijden en het ontneemt kansarmen het recht op een betaalbare woning. Ook onterecht verkregen uitkeringen en financiële steun waar men geen recht op heeft, leggen een extra druk op onze samenleving.

Het verwerven van inkomen uit arbeid is de beste manier om armoede te bestrijden. We stellen een structurele bestrijding van armoede voor waarbij we mensen zelfredzaam maken door activering op de arbeidsmarkt. Hierop moet maximaal worden ingezet.

Het OCMW oefent meer controle uit of mensen die een leefloon ontvangen niet ook beschikken over andere financiële middelen. OCMW’s hebben vandaag geen toegang tot een databank die duidelijk maakt hoeveel rekeningen een persoon heeft. Deze controle moet strenger worden zodat fraude kan worden bestreden. Wie echt recht heeft op eender welke vorm van steun, heeft uiteraard niets te vrezen.

Een efficiënt en transparant sociaal woonbeleid spreekt burgers aan op hun individuele verantwoordelijkheid. Voor N-VA PLUS is sociale insluiting het doel. Voldoende kennis van het Nederlands blijft een noodzakelijke voorwaarde om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. Misbruik en domiciliefraude kunnen niet door de beugel; de zwaksten in de samenleving zijn hiervan immers het grootste slachtoffer. Een geloofwaardig en rechtvaardig woonbeleid speurt misbruik op en bestraft het. Waar het evenwicht tussen rechten en plichten zoek is, moeten we het beleid bijsturen.

De huur van sociale woningen moet een tijdelijke situatie zijn, tot het moment dat mensen en gezinnen op eigen kracht hun weg kunnen vervolgen. We willen deze mensen laten doorstromen naar de reguliere markt van zodra dit voor hen mogelijk is. Een dergelijke opwaartse sociale mobiliteit is goed voor de zelfredzaamheid van de betrokkenen en een efficiënte doorstroom maakt plaats voor mensen die op dat moment echt een sociale woning nodig hebben.

De toewijzingsvoorwaarden binnen de sociale huisvesting worden strikt toegepast, gecontroleerd en opgevolgd.

We wensen een goede dienstverlening aan de sociale huurders te garanderen, zoals een tijdige en duidelijke afrekening van alle kosten en een snelle tussenkomst bij technische problemen.

N-VA PLUS wil inzetten op koopwoningen en kavels. Het hebben van een eigen woning is een zeer belangrijke drempel tegen armoede.

We streven naar een gezinsbeleid dat jonge gezinnen ondersteunt. Kwaliteitsvolle kinderopvang is voor vele ouders onmiskenbaar om werk en gezin te kunnen combineren. We zetten dan ook in op voldoende toegankelijke en betaalbare kinderopvang.

Door zo lang mogelijk thuis te blijven wonen in een leeftijdsvriendelijke omgeving, kunnen onze senioren actief ouder worden. We waarderen en versterken de zelfredzaamheid van onze Meerhoutse senioren. Thuiszorg, mantelzorg of ondersteunende technologie; zorg en ondersteuning op maat, afgestemd op de persoonlijke wensen, waarden en behoeften.

N-VA PLUS wil een aangepaste en kwalitatieve zorg voor senioren. Maar we vinden het zeker zo belangrijk dat onze senioren actief blijven in de gemeenschap. Ouder worden is geen synoniem voor passief worden. We willen actieve senioren die zich goed en gerespecteerd voelen, en die deelnemen aan de samenleving en bijdragen aan het aangenamer en meer leefbaar maken van hun wijk en hun gemeente. We vertrekken daarbij vanuit de sterkte en het potentieel van mensen.

Als gemeenschapspartij wil N-VA PLUS dat iedereen meekan. We staan voor inclusief beleid en vinden het dan ook een kerntaak om mensen niet alleen uit hun sociaal isolement en eenzaamheid te halen, maar ook te houden.

Integratie en Inburgering

We zijn zacht voor hen die onze hulp echt nodig hebben en hard voor hen die misbruik willen maken van onze lokale gastvrijheid. We vinden het essentieel dat nieuwkomers onze normen en waarden delen. We waken actief over inburgering en treden op bij onwil en (signalen van) extremisme. We tolereren geen vragen tot segregatie en aanvaarden bijvoorbeeld geen opsplitsing van publieksactiviteiten volgens afkomst of geloof.

 

 

Na decennialang non-beleid maakt N-VA PLUS voor het eerst werk van een sterk integratiebeleid. N-VA PLUS wil dat nieuwkomers de lokale eigenheid en cultuur niet alleen omarmen maar er ook mee vertrouwd raken. We bevorderen respect maar mogen dit ook afdwingen.

Inburgering van nieuwkomers is van essentieel belang voor een succesvolle integratie. Als lokaal bestuur spelen we hierin een centrale rol. Want inburgering is meer dan zich ergens komen vestigen. Inburgering is deelnemen aan de maatschappij, bijdragen aan het sociale weefsel, de taal leren spreken en vertrouwd worden met de plaatselijke gewoonten. Maar inburgering is ook een verhaal van rechten en plichten en veronderstelt het aanvaarden van onze normen en waarden. We zetten geen parallelle diensten op die een andere taal dan het Nederlands hanteren.

Aan nieuwkomers vragen we niet om hun verleden af te werpen. We vragen hen om onze gemeenschappelijke toekomst te delen. Iedereen is welkom maar moet bereid zijn om snel Nederlands te leren, om zich aan te passen in ons normen- en waardenbestel en om snel aan het werk te gaan en zo actief mee vorm te geven aan de Vlaamse samenleving.

Samenleven begint met elkaar begrijpen en daarvoor is de kennis van het Nederlands cruciaal. Daar N-VA PLUS van nieuwkomers verwacht dat ze zich engageren om onze taal te leren, zetten we in op het organiseren en begeleiden van oefenkansen Nederlands voor anderstaligen. We willen voldoende kennis van het Nederlands ook doortrekken in de voorwaarden rond sociale huisvesting.

Het rechtvaardigheidsgevoel moet worden versterkt. Sommigen willen de grenzen laten vervagen en wijzen nieuwkomers wel op hun rechten, maar vergeten dat daar ook plichten aan verbonden zijn. Wanneer het vertrouwen verdwijnt, komt het systeem tot stilstand. N-VA PLUS zet daarom in op een Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal.

Een streng maar humaan asiel- en migratiebeleid is meer dan ooit noodzakelijk. De instroom van nieuwe inwoners, anderstalig of van buitenlandse herkomst, vraagt van ons een daadkrachtig antwoord. N-VA PLUS maakt werk van een sterk integratiebeleid zodat migratie voor iedereen een positief verhaal kan worden.

Door integratie krijgen nieuwe inwoners een warm onthaal. Met specifieke projecten zoals praatavonden voor anderstaligen of het openen van een Taalpunt Nederlands in de bibliotheek, zetten we in op de praktische kant van het integratieverhaal.

Integratie is een kwestie van kansen krijgen, maar vooral ook van kansen grijpen en verantwoordelijkheid opnemen. Daarom wil N-VA PLUS het verkrijgen van een leefloon koppelen aan de inspanningen van nieuwkomers om de doelstellingen van de verschillende onderdelen van het inburgeringstraject te behalen. Indien de inburgeraar in begeleiding is bij het OCMW, nemen we het behalen van deze doelstellingen op als voorwaarde in het OCMW-begeleidingscontract. Komt de inburgeraar zijn verplichtingen in dit kader niet na, dan kan dit tot een gedeeltelijke of zelfs gehele schorsing van uitbetaling van het leefloon leiden.

Een succesvol voorbeeld op het vlak van inburgering is het ‘buddyproject’. De bedoeling hiervan is simpel: mensen die de stad of gemeente al kennen in contact brengen met mensen die nieuw zijn in het land. Een buddy maakt het anderstalige nieuwkomers makkelijker om de weg te vinden en zich thuis te voelen in onze samenleving. De kracht zit in de verbinding en de ondersteuning.

Met tal van initiatieven willen we iedereen welkom heten, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de nieuwkomer.

Waar een leefloon nodig en gerechtvaardigd is wordt het gekoppeld aan de bereidheid om taalkennis te verwerven en een verdere bereidheid om bij te dragen aan het algemene welzijn door te werken waar mogelijk. Om hun arbeidskansen te verhogen, streeft N-VA ernaar om leefloners aanvankelijk een dag per week verdere werkervaring te laten opdoen door hen taken van gemeenschappelijk nut te laten uitvoeren onder toezicht van een stedelijk ambtenaar of ploegbaas. Gemeenschapsdienst heeft als doel leefloners en langdurig werklozen weer aansluiting te laten vinden bij de maatschappij en de arbeidsmarkt. Zo kunnen ze werkervaring opdoen en krijgen ze weer een arbeidsritme. Ook bouwen ze sociale contacten uit en ontwikkelen ze hun competenties.

Wie zich inspant, verdient eerbied en steun. Nieuwe Vlamingen die inspanningen doen om zich in te burgeren geven we de nodige erkenning. Wie enkel denkt aan profiteren komt van een kale reis thuis.

We benutten de instrumenten die het Vlaamse niveau ons biedt met betrekking tot inburgering en integratie. Zo helpen we nieuwkomers op weg in hun inschakeling in onze lokale gemeenschap. Inburgering, ook in de dorpsstraat, mag niet vrijblijvend zijn. Migratie en integratie moeten in goede banen worden geleid en dit om ernstige maatschappelijke problemen te vermijden.

De gemeente werkt samen met de scholen om informatie uit te wisselen en zo kort mogelijk op de bal te spelen. We beschermen en helpen waar nodig, maar zijn hard voor misbruik.

De bestaande vreemdelingenwet wordt strikt toegepast en misbruiken zoals domiciliefraude, illegaal verblijf en schijnhuwelijken worden bestreden.

Bij een vermoeden op het bezit van eigendom in het binnen- of buitenland, is de toewijzing van een sociale woning enkel mogelijk na controle door de Vlaamse overheid.

Milieu

N-VA PLUS gaat voor een duurzaam en doordacht milieu- en energiebeleid. Hierin geeft de gemeente het goede voorbeeld en maakt de burger mee het beleid. Dit zorgt voor een breed draagvlak dat beter is afgestemd op de lokale behoeften. Durven kiezen is hierbij belangrijk. De kost van een goed beleid is immers vele malen kleiner dan de kost van het opruimen van achtergebleven vervuiling.

 

We zetten in op de verdere vergroening van de mobiliteit. Onder het huidige bestuur werd reeds het autodelen opgestart en vonden de eerste publieke laadpalen hun plaats. Er wordt ook ingezet op de vergroening van het gemeentelijke wagenpark en het energiezuinig maken van de openbare gebouwen. Het eerste elektrische voertuig voor de buitendienst is een feit!

N-VA PLUS wil alle openbare verlichting tegen 2030 ombouwen naar slimme en ultrazuinige ledverlichting. Na de coalitiewissel werd er in dezen reeds een enorme vooruitgang geboekt, namelijk van 11% in 2021 naar 66% in 2024. Aan dit tempo zal de ‘verledding’ voltooid zijn in 2027, waardoor we de vastgelegde doelstelling ruimschoots behalen. Dit brengt een aanzienlijke besparing en CO2-reductie met zich mee.

We ondersteunen onze inwoners bij het duurzaam en klimaatbestendig bouwen en verbouwen in onze gemeente, en bekijken hoe we kleine, duurzame en betaalbare woningen kunnen inplanten in de beschikbare ruimte. Modulaire woningen, tiny houses, kangoeroewonen, assistentiewoningen,… nieuwe woonvormen kunnen een onderdeel zijn naar duurzaam en betaalbaar wonen in de toekomst.

We investeren in de aanleg van waterbuffers ter ondersteuning van onze groendienst en landbouwers tijdens periode van droogte en ter bescherming van onze bebouwde kernen bij wateroverlast. Tevens vormen deze buffers een gelegenheid tot meer biodiversiteit.

N-VA PLUS wenst in de volgende legislatuur verder te werken aan de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0.

Om burgers, ondernemingen en verenigingen te betrekken bij de toekomstvisie van onze gemeenschap, richten we een klimaatpanel op.

We geloven in de kracht van onze gemeenschap en blijven inzetten op sensibilisatie en samenwerking met onze bewoners. Ons mooie Meerhout moet een thuis zijn waar het goed vertoeven is voor mens en dier, klaar voor de uitdagingen die ons morgen te wachten staan.

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door duurzaam om te gaan met energie en milieu. Een goed en duurzaam beheer van de wegbermen verhoogt de leefbaarheid en draagt bij aan het imago van de gemeente.

Sinds de coalitiewissel realiseerden we kleine projecten met een grote waarde, zoals een bijenhotel op het kerkhof.

Er is te lang getalmd met de volledige scheiding van het regenwater en afvalwater. Dit moet versneld worden gerealiseerd. Door de opvang en infiltratie van het regenwater in wadi’s of in bufferbekkens, wordt het rioleringsstelsel ontzien. Daarnaast zetten we maximaal in op het hergebruik van regenwater en op waterbesparing in eigen gebouwen en het openbaar domein.

Hemelwater moet in eerste instantie vastgehouden (en hergebruikt) worden, in tweede instantie geïnfiltreerd worden en pas in laatste instantie vertraagd afgevoerd worden.

We blijven investeren in de afkoppeling van rechtstreekse lozing in waterlopen. Het 100% zuiveren van het afvalwater is het ultieme doel.

De tarieven voor betalende fracties op het recyclagepark worden niet verhoogd. Hoge tarieven op recyclageparken verhogen de drang om te sluikstorten. Het opruimen van sluikstorten kost heel wat moeite en vooral ook geld aan de maatschappij. Sluikstorters die betrapt worden, kunnen rekenen op een zware boete. Daarnaast zal de overtreder moeten instaan voor de kosten van het opruimen en/of reinigen.

Voor N-VA PLUS is duurzaamheid een economische evidentie. Recyclage en hergebruik zal de afhankelijkheid van almaar duurder wordende grondstoffen uit het buitenland verminderen. Bovendien bekleedt onze recyclage-industrie een toppositie in de wereld en dat willen we zo behouden.

Zwerfvuil is voor veel inwoners een doorn in het oog en blijft een strenge controle en kordate aanpak vereisen. Alles laten opruimen door gemeentearbeiders is onbegonnen werk. Sensibilisering is noodzakelijk. We ondersteunen lokale opruimacties met materiaal en geven hieraan de nodige publiciteit. We confronteren overtreders met de prijs en het volume van opgehaald zwerfvuil in het kader van ‘hier is opgehaald’-acties.

Onze zwerfvuilvrijwilligers zijn van enorm groot belang ter bestrijding van zwerfvuil. We willen hen van goed materiaal voorzien en bedanken.

Onder de huidige coalitie werden er hondenpoepzuilen geplaatst. Helaas merken we dat de palen niet altijd correct worden gebruikt. Handhaving en sensibilisering blijft nodig, en hiervoor zetten we onze gemeenschapswachten in. Per slot van rekening is zwerfvuil een probleem voor iedereen in onze gemeenschap.

Veiligheid en Openbare orde

N-VA PLUS beschouwt het recht zich veilig te voelen als essentieel voor elke inwoner. Het bewerkstelligen van veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid waarbij het gemeentebestuur, de politie én de burgers moeten samenwerken.

 

N-VA PLUS is zich ervan bewust dat er binnen het huidige budgettaire en maatschappelijke contact veel gevraagd worden van de politie en haar medewerkers. Maar ze is ervan overtuigd dat er nog mogelijkheden zijn om enerzijds efficiëntiewinsten te boeken en anderzijds de kwaliteit van de dienstverlening door de politie nog te verbeteren.

Veiligheid is levenskwaliteit. De gemeente heeft de plicht de veiligheid van de inwoners te verzekeren. Voor N-VA moet de politie zich kunnen concentreren op haar kerntaken: de efficiënte bestrijding van criminaliteit en overlast alsook de handhaving van de openbare orde en verkeersveiligheid. De politie moet ook zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig zijn in de verschillende wijken van Meerhout. Maar veiligheid is meer dan alleen politie en justitie. Er is op alle vlakken en niveaus nood aan een doeltreffend preventiebeleid. Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid.

In samenspraak met Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout wil N-VA PLUS preventief optreden tegen inbraak door middel van informatie- en sensibiliseringscampagnes. Wij pleiten ervoor om in overleg met onze politiezone meer controles te doen aan de op- en afritten van de E313.

Wij wensen een handhavingsbeleid voor de belangrijkste verkeersinbreuken, met name alcohol, snelheid, gsm achter het stuur, rode verkeerslichten negeren, foutparkeren,… evenals het houden van meer toezicht bij openbare plaatsen zoals de gemeentelijke visvijver, onze speelpleintjes, het skatepark en alle andere plaatsen waar overlast zich voordoet.

N-VA PLUS gaat voor veiligheid op alle domeinen. Zowel voor de veiligheid op straat als voor veilig verkeer, en ook voor voldoende politie en hulpdiensten. Wij wensen een betere bescherming van de bevolking op het gebied van internetoplichting en dit door het organiseren van infomomenten.

We engageren iedereen om de wijkagent te leren kennen. De wijkagent is immers het eerste aanspreekpunt in onze buurten en wijken. Deze kan ervoor zorgen dat kleine problemen niet onnodig escaleren. Door het inzetten van gemeenschapswachten die na de coalitiewissel zijn gerealiseerd, kan er kordaat worden opgetreden tegen wangedrag en ongepaste handelingen. Kleine criminaliteit bestaat niet. Wij willen paal en perk stellen aan elke vorm van straffeloosheid door middel van een veiligheidscultuur met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid. Er moet kordaat worden opgetreden wanneer het gedrag van enkelingen het samenleven onmogelijk maken of verzieken.

Voor drugs en drugscriminaliteit moet er een nultolerantie gelden. Tegelijk dient de overheid in te zetten op preventie door verslaafden op te vangen en te begeleiden.

Ontmoetingsplaatsen in de verschillende wijken zijn het cement van een fijnmazig netwerk ter bevordering van sociale contacten als onderdeel van maatschappelijk veiligheidsgevoel. Daarom pleiten wij voor de verdere aanleg van speel- en ontmoetingspleintjes.

Verenigingsleven, Jeugd, Vrijwilligers en Buurtinitiatieven

De toekomst is aan de jeugd!’ is voor N-VA PLUS geen holle slogan, maar een waarheid waar wij rekening mee willen houden. Gedurfd, soms wat tegendraads, maar altijd met een open blik en opbouwend. Wij luisteren graag naar de visie van de jeugd en helpen mee aan de verwezenlijking van hun actiepunten. De gemeente moet niet ‘over’ de jeugd praten, maar ‘met’ de jeugd praten.

 

Van een dorp een gemeenschap maken, ziet N-VA PLUS als een echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken mag niet worden onderschat.

Een dorp, wijk of buurt die aan elkaar hangt:

  • zet dingen in beweging;
  • heeft bewoners die elkaar aanspreken bij problemen, en niet meteen naar de rechter of de politie stappen;
  • zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel;
  • zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners.

N-VA PLUS wil streven naar een samenleving waarin iedereen kan participeren door de drempels zo laag mogelijk te houden. We zetten kinderen, jongeren en ouderen ertoe aan om de stap te zetten naar het verenigingsleven.

Het verenigingsleven speelt een cruciale rol in het versterken van de sociale inclusie van ouderen, in het realiseren van zorgzame buurten en in het bereiken van mensen in een kwetsbare situatie.

Voor N-VA PLUS moet het verenigingsleven sterk worden ondersteund, zowel logistiek als administratief. Indien nodig worden reglementen aangepast.

Het beleid voor verenigingen moet efficiënter en klantvriendelijker. Momenteel moeten geëngageerde inwoners door een ontmoedigende papiermolen telkens wanneer ze iets willen regelen voor hun vereniging. We willen administratieve systemen vereenvoudigen om vertraging en verspilling van middelen tegen te gaan. De gemeente moet daarvoor bijvoorbeeld inzetten op digitalisering, doelmatigheid (efficiëntie) en doeltreffendheid (effectiviteit).

Via het verenigingsleven leren jongeren competenties voor het leven aan. Inzetten op een beleid specifiek op maat van de Meerhoutse jeugd is van essentieel belang. Jongeren zijn immers de toekomst van onze gemeente en we wensen hen dan ook nauw bij dit beleid te betrekken.

De jeugd moet alle kansen krijgen om zich te ontplooien. Een kwalitatieve en veilige huisvesting van jeugdbewegingen moet gegarandeerd blijven. Ook creatievelingen moeten voldoende ruimte en ondersteuning krijgen zodat ze hun ideeën vorm kunnen geven.

Buurt- en wijkfeesten bevorderen het sociale contact en maken van een gemeente een aangename plek om te wonen. N-VA PLUS wil meer logistieke ondersteuning om de organisatie van bewonersinitiatieven te stimuleren, onder meer door de uitgave van ‘Eerste Hulp bij Buurtinitiatieven’ (EHBI).

De inzet van de vele vrijwilligers in sociale en caritatieve verenigingen is onbetaalbaar. Deze vrijwilligers vormen immers het hart van de vereniging en dragen bij aan een gemeenschap waarbij verbinding, samenwerking en ontwikkeling centraal staan. We willen vrijwilligerswerk verder stimuleren en starten hiervoor een infopunt op met als doel te informeren en te ondersteunen. Door middel van buddywerking trachten we twee belangrijke doelstellingen te bereiken, met name sociaal isolement doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen.

De gemeente moet omkadering bieden bij het samenbrengen van vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk.

De uitleendienst is een onmisbaar instrument en ondersteunt vele verenigingen bij de organisatie van hun activiteiten. N-VA PLUS wil dat deze wordt uitgebouwd in functie van de bestaande noden en behoeften. Inzetten op een sterk en toekomstgericht infrastructuurbeleid dat openstaat voor een breed multifunctioneel gebruik ervan is dan ook essentieel.

Alle verenigingen moeten een plaats krijgen in onze gemeente. Een ‘digitale kalender verenigingen’ biedt de verenigingen een belangrijk bijkomend kanaal om hun activiteiten kenbaar te maken. Een website waarop alle verenigingen een plaats krijgen en er zelf hun evenementen kunnen posten is noodzakelijk. Zo kunnen organisatoren hun evenementen plannen in functie van de reeds geplande evenementen en kan concurrentie tussen de verschillende initiatieven zoveel mogelijk worden vermeden.

Een eenvoudig, duidelijk en transparant subsidiebeleid met zo weinig mogelijk administratieve rompslomp is noodzakelijk.

Onderwijs

N-VA PLUS wil ook binnen de bevoegdheden van de gemeente werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor ieder kind, ongeacht de thuissituatie en rekening houdend met de talenten van het kind.

 

Voor N-VA PLUS is onderwijs een kerntaak van de gemeente. We zien de gemeente als dé ideale overheid om kwaliteitsvol en pluralistisch basisonderwijs te organiseren. Basisonderwijs moet zich immer afspelen ‘onder de kerktoren’ en op maat zijn van de plaatselijke gemeenschap.

N-VA PLUS zet volop in op de ‘multi-inzetbare school’ en geeft dit concept een ruime(re) invulling. Het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur is hierbij het vertrekpunt. Voor ons is dit niet alleen een kwestie van efficiëntie, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als het kloppende hart van onze samenleving draagt de school bij tot het versterken van het kostbare sociale en lokale weefsel.

De focus op gezinnen met jonge kinderen is van groot belang. De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het kind. Het beleid moet dus inzetten op deze vroege levensjaren om een latere achterstand in het onderwijs tegen te gaan.

Perinatale begeleiding, kinderopvang en kleuteronderwijs zijn voor N-VA PLUS zeer belangrijk. Op die manier kan ook generatiearmoede worden tegengewerkt. Wij willen een team van gezinsondersteuners bestaande uit maatschappelijk werkers die (verdoken) armoede kunnen opsporen. Dit team gaat dan intensief met een gezin aan de slag.

Indien nodig moeten ouders meer worden betrokken bij de opleiding van hun kind en aandacht hebben voor een taalachterstand, wat kan leiden tot leerproblemen of leerachterstanden. De school kan worden ingezet als spil voor een geslaagd inburgeringsbeleid en taalkennis. Ouders leren Nederlands in de school van hun kinderen, samen met hun eigen kinderen en de ouders van andere kinderen. Dit zal uiteindelijk de hele lokale (scholen)gemeenschap ten goede komen.

Juist omdat gemeentelijke lagere scholen zo intens verweven zijn met de dorpsgemeenschap, moeten zij ook openstaan voor andere functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; computerlessen voor senioren, taallessen, het gebruik van de turnzaal door sportverenigingen. Dit mag uiteraard nooit ten koste gaan van haar voornaamste functie: het geven van onderwijs.

N-VA PLUS streeft naar kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor ieder kind, ongeacht de thuissituatie en rekening houdend met de talenten van het kind. We vinden het belangrijk dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen gaan. We wensen dan ook de huidige spreiding van de scholen zoveel mogelijk te behouden. Samenwerking tussen de verschillende vestigingen wordt aangemoedigd.

Mobiliteit

Op het vlak van mobiliteit wacht er ons een enorme uitdaging. Sinds de nieuwe coalitie werden hier duidelijk stappen gezet die voorheen onhaalbaar waren, of ontbrak het aan moed om eindelijk iets te doen.

Tonnage- en snelheidsbeperking zijn een feit, maar…

 

De inhaalbeweging op het vlak van verkeersveiligheid en mobiliteit die na de coalitiewissel werd opgestart, moet versneld en uitgebreid worden. Educatie, infrastructuur en handhaving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om respectvol met elkaar om te gaan in het verkeer.

Daarom moeten we het mobiliteitsplan verder afwerken en uitrollen. Op korte termijn moeten de woonkernen verder worden beschermd tegen doorgaand verkeer en moeten verkeersremmende maatregelen en controles de te verwachten verkeerstoename beheersen.

Gevaarlijke situaties moeten worden opgelijst en prioritair worden aangepakt. De ontbrekende elementen voor een veilige (fiets)omgeving (suggestiestroken, oversteekplaatsen,…) moeten snel worden gerealiseerd en goed worden onderhouden. Geen oplapwerk van wegen, voet- of fietspaden, maar accuraat zorgen voor een degelijke infrastructuur.

Enkele voorbeelden van mogelijke oplossingen:

  • Een duidelijke aanduiding van de snelheidszones.
  • Het minimaliseren van doorgaand verkeer in woonzones.
  • Probleemlocaties bekijken en oplossen door middel van aandringen tot ritsen of eenrichtingsverkeer en indien nodig knippen.

Mobiliteitsproblemen moeten voor N-VA PLUS op een realistische manier worden aangepakt. We moedigen de Meerhoutenaren aan om vaker de fiets te nemen, zonder de auto hierbij weg te pesten. Alle weggebruikers en vervoermiddelen moeten hun plaats krijgen in het verkeer

Gezien de centrale ligging van Meerhout en het almaar toenemende zware verkeer, moet de tonnagebeperking verlichting brengen. Ook moeten fietsers beter beschermd worden door bijvoorbeeld fietssuggestiestroken.

N-VA PLUS wil de oversteekbaarheid van de N110 en de N102 aanzienlijk verbeteren door bijkomende beveiligde oversteekplaatsen.

Sport

Met een duidelijk uitgewerkt project willen we het levenslang sporten of ‘sportelen’ stimuleren. Dit met aandacht voor de verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën.

 

N-VA PLUS is van mening dat de gemeente haar inwoners moet stimuleren tot levenslang sporten. Zowel onze senioren als de allerjongsten mogen hierbij niet uit het oog worden verloren. Een dergelijk levenslang traject kan zich ontwikkelen in samenwerking met de aanwezige sportclubs, de rusthuizen en de kinderopvang.

N-VA PLUS wil een aangenaam sportklimaat creëren waarbinnen sport zijn gemeenschapsvormende rol kan opnemen. Het stimuleren van sport is van immens belang voor het versterken en vernieuwen van het sociale weefsel in onze samenleving.

We gaan voor een geoliede samenwerking tussen alle lokale sportactoren binnen de gemeente. Een samenwerking waarbij het de sportdienst is die de regierol zal opnemen om via de sportraad een netwerk te creëren vanuit een duidelijke en goed uitgewerkte visie.

Als N-VA PLUS zijn we fier op onze bestaande infrastructuur. Er moet rekening gehouden worden met een zeer breed publiek. Gebouwen moeten toegankelijk zijn voor G-sporters en voor sportclubs voor senioren, maar ook onze jongeren en de allerkleinsten mogen hierbij niet worden vergeten. Zo willen wij bijzondere aandacht wat betreft het sportaanbod voor inwoners met een beperking en steun voor zowel sterk geëngageerde sporters maar ook voor minder actieve sporters en dit binnen alle leeftijdsgroepen. ‘Beweegbanken’ voor onze senioren aan de woonzorgcentra kunnen in dezen een voorbeeld zijn.

Het huishoudelijk reglement van de sporthal moet worden aangepast. Grote(re) evenementen zoals vieringen, boksgala of turngala, moeten kunnen plaatshebben zoals de organisator het voor ogen heeft, zodat men de gemaakte kosten voor de organisatie kan terugverdienen. Dit alles uiteraard met het nodige respect voor de zaal en het materiaal.

Middenstand en Economie

De aantrekkingskracht van onze dorpskernen hangt samen met het aanbod aan winkels en horeca. Het lokale ondernemerschap vormt de basis van onze welvaart, het zorgt voor tewerkstelling en het draagt bij tot het welzijn van onze burgers.

 

Daarom willen we maximale kansen bieden aan zelfstandige ondernemers en handelaren.

N-VA PLUS draagt de lokale economie een warm hart toe. We steunen iedereen die onderneemt en werkt, en geven het lokale ondernemerschap maximale kansen.

Als N-VA PLUS willen we de dorpskernen van onze gemeente koesteren en tegelijk ook versterken. Leefbaarheid staat hierbij centraal en houdt rechtstreeks verband met de aantrekkelijkheid van de dorpskern, en dit voor zowel eigen inwoners als voor bezoekers. Een leefbare dorpskern staat voor ons gelijk aan een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten.

We maken werk van een positief, open en ondersteunend beleidskader waarbij we steeds oog hebben voor de belangen van onze lokale economische actoren. Initiatieven die bevorderlijk zijn voor de middenstand, moeten kunnen rekenen op een uitgebreide ondersteuning door de gemeente. Zowel startende als gevestigde ondernemers moeten via de website vlot hun weg kunnen vinden in de regelgeving die voor hen van toepassing is.

Lokale belastingen op bedrijven en middenstandzaken mogen niet worden verhoogd. We willen zoveel mogelijk streven naar een fiscale vereenvoudiging.

Bereikbaarheid, zo weinig mogelijk hinder bij openbare werken en een efficiënt parkeerbeleid zijn essentieel voor een bloeiend ondernemersklimaat. Bij het gunnen van openbare werken moet de gemeente voorwaarden opnemen in het lastenboek om de bereikbaarheid te garanderen.

Meerhout is erg geliefd bij wandelaars, fietsers en ruiters. N-VA PLUS zet dan ook verder in op het fiets- en wandeltoerisme en zal zich volop blijven inspannen om de bestaande wandel- en fietsroutes netjes te onderhouden en duidelijk te bewegwijzeren. Daarnaast stippelen we ook nieuwe belevingsroutes uit waarbij we de troeven van Meerhout extra in de kijker zetten door aparte bewegwijzering te voorzien naar unieke locaties en uitzichtpunten. Het is een manier om meer bezoekers aan te trekken, wat ten goede komt aan de horeca en lokale economie in Meerhout.

We brengen het aanbod aan leegstaande handelspanden en bedrijfsgebouwen in kaart om leegstand tot het uiterste tegen te gaan en nieuwkomers aan te trekken.

De wekelijkse markt moet nieuw leven worden ingeblazen. N-VA PLUS wil de mogelijkheid bekijken om hierbij onze streekproducten te promoten en in de richting van een boerenmarkt te evolueren.

Een centraal (digitaal) ondernemingsloket garandeert de permanente dienstverlening en het biedt de mogelijkheid tot personalisering en interactie. Documenten en formulieren worden digitaal ter beschikking gesteld op de website. Aan dit loket kan men dan terecht voor alle vergunningen.

 

Ruimtelijke ordening en Wonen

N-VA PLUS wil betaalbaar wonen voor iedereen, al was het maar om te voorkomen dat het sociale huisvestingsstelsel uit haar voegen barst. Initiatieven zoals de renovatiecoach helpen hierbij. Deze coach geeft tips voor het duurzaam en betaalbaar renoveren en wijst de weg naar de gepaste subsidie(s) hiervoor.

 

Leefmilieu, mobiliteit en de economische leefbaarheid van een gemeente moeten onderdeel zijn van de ruimtelijke langetermijnvisie van onze gemeente. Ruimtelijke ordening en mobiliteit moeten samen worden aangepakt. De manier waarop je de ruimte organiseert, zal bepalen hoe je je in die ruimte verplaatst.

Als we rekening willen houden met die maatschappelijke tendensen, is het noodzakelijk dat we het beleid inzake ruimtelijke ordening in de goede richting sturen. Er is nood aan een duidelijk en krachtdadig beleid dat zorgt voor een ruimtelijke ordening die de schaarse open ruimte vrijwaart. Door in te zetten op slimmer ruimtegebruik, kwaliteit en efficiëntie, moeten we onze dorpskernen versterken.

Het lokale woonbeleid moet ervoor zorgen dat het (sociale en private) woonaanbod in de gemeente voldoende divers is, met hierbij bijzondere aandacht voor de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden. Betaalbaar wonen moet echter ook voor ‘niet-doelgroepen’ mogelijk blijven, al was het maar om te voorkomen dat het sociale huisvestingsstelsel uit haar voegen barst.

Om jongeren de kans te geven in eigen streek te blijven wonen, moet het aanbod sociale koopwoningen en kavels worden uitgebreid.

Grote projecten met een belangrijke ruimtelijke impact, worden vooraf grondig getoetst aan hun leefbaarheid en aan de draagkracht van de omgeving. Bij grotere bouwprojecten leggen we in de bouwvergunning voorwaarden op. Zo moet de ontwikkelaar zorgen voor bijvoorbeeld een buurtlokaal of een speeltuintje. Elektrische laadpalen of het creëren van doorsteken voor fietsers en voetgangers. Hierdoor krijgt de omgeving niet alleen de lasten maar ook de lusten van de nieuwe ontwikkeling, wat zal bijdragen tot een betere leefkwaliteit voor de hele buurt.

Hoogbouw en verdichting kan in het centrum. Hierbij moet er worden gewaakt over de woonkwaliteit en het esthetische karakter van nieuwe projecten. Quota inzake parkeergelegenheid en (groen)voorzieningen worden opgelegd.

Om de negatieve invloed op de leefbaarheid in de buurt te beperken, wil N-VA PLUS leegstand en verkrotting strenger aanpakken. We geven private ontwikkelaars de ruimte om kwalitatieve projecten te realiseren en verouderde woningen moeten worden opgeknapt. Met veel oog voor groen en duurzaamheid, laten we Meerhout verder openbloeien. Meerhout moet een langgerekt gebied voor rust, ontspanning, sport, natuur én wonen worden.

De levenskwaliteit van de huidige inwoners van Meerhout moet voorrang krijgen. We zetten in op jonge Meerhoutenaren die hun roots in ons dorp hebben, en op het aantrekken van tweeverdieners die in ons dorp willen komen wonen.

In Meerhout moet alles ergens kunnen, maar niet alles moet overal kunnen.

Cultuur

Cultuur wordt immers best niet opgelegd vanuit een hoge ivoren toren, maar is toegespitst op datgene waar de mensen echt van houden en interesse in tonen. Cultuur vormt mee onze identiteit.

 

We brengen de mensen niet alleen naar cultuur, maar brengen ook cultuur naar de mensen. Hierbij is een actieve deelname van de mensen aan het culturele leven zeer belangrijk. De (socio-)culturele verenigingen van Meerhout zijn belangrijk voor N-VA PLUS. Zij zorgen immers voor levendigheid en een gevarieerd aanbod. Cultuur brengt mensen samen en draagt bij tot verbondenheid.

N-VA PLUS benadrukt het belang van de Vlaamse amateurkunsten en volkstradities. Zo zitten bijvoorbeeld onze fanfares en onze harmonieën, onze koren en onze dansgroepen net als ons amateurtoneel reeds vele decennia in het hart van de cultuurbeleving en van vele burgers. Voor hen voorziet de gemeente een specifieke ondersteuning en dit zowel professioneel, logistiek als administratief.

We wensen actief de ontplooiingskansen voor muziek, woord en beeld te garanderen. Een aantal verenigingen beschikt niet over voldoende repetitieruimte. Dit mag geen obstakel zijn in hun werking.

De gemeente zorgt hierbij voor een gevarieerd cultuurprogramma en een cultuuraanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Met het Participatiefonds en de ‘European Disability Card’ (EDC), of kortweg de Europese handicapkaart, spelen we hierop in.

We bekijken de mogelijkheid om door middel van ‘(live)streaming’ cultuurvoorstellingen tot bij de bewoners van onze woonzorgcentra te brengen.

De buurt- en wijkfeesten mogen niet worden vergeten. Deze initiatieven zijn een socio-cultureel bindmiddel en het zorgt voor levendigheid en ontwikkeling van de sociale competenties.

Voor N-VA PLUS is het de taak van de gemeente om te zorgen voor de centrale en gecoördineerde promotie en communicatie met betrekking tot het lokale cultuuraanbod.

Het restaureren van ons erfgoed is een verplichting opgelegd door de Vlaamse overheid. Zo heeft de gemeente 3 projecten waar dringend werk van moet worden gemaakt. Door het optimaal benutten van alle verkrijgbare subsidies, moet er worden gestart met de restauratie van de Prinskensmolen. Ook moet de gemeente de pastorie in het centrum en de Kapel van het Heilig Graf, gelegen aan de Gasthuisstraat, conserveren. Dit om boetes te vermijden en tot er budget is om deze grondig te restaureren